Parkstad Limburg Theaters – Heerlen

Revitalisatie Stadsschouwburg, nieuwbouw midden zaal

Opdrachtgever

Gemeente Heerlen

Zalen

Grote zaal, middenzaal

Architect

Peutz / AGS Architecten, Heerlen

Vloeroppervlakte

ca. 13.000 m2 bvo

Projectomschrijving

Revitalisatie Stadsschouwburg en nieuwbouw multifunctionele Middenzaal. De grote zaal is een prosceniumtheater (toneel, muziektheater e.d.) en een klassieke concertzaal (symfonieorkest, harmonieorkest, koor, kamermuziek e.d.).
De Middenzaal is ontworpen als een popzaal, maar is tevens inzetbaar als een goede theaterzaal. Theatertechnische en akoestische voorzieningen voor opwaardering van het plan tot “Groot Poppodium” voor de Regio Zuid-Limburg zijn door de Provincie Limburg met € 3 miljoen investeringssubsidie bekostigd. Vandaar de naam “Limburgzaal”. Het bestaande gebouwdeel is tot op de kale betonconstructie en geheel opnieuw opgebouwd volgens de huidige eisen en inzichten.
Hoog ambitieniveau, zodat het gebouw en de zalen op tenminste hetzelfde niveau zijn als de premièretheaters van de nationale en internationale gezelschappen. De geheel vernieuwde theatertechniek is volgens de laatste stand der techniek (state-of-the art).

Ons advies
• Uitbreiding van de capaciteit van de grote schouwburgzaal van ca. 894 zitplaatsen incl. een aantal op de orkestbak, 1060.
• Het zaalconcept is een compact ontwerp uit de jaren zestig met 2 balkons met als doel korte zichtlijnen en een goede theatersfeer. De grootste kijkafstand is in de nieuwe situatie niet meer dan 26 m.
• De stoelenrijen zijn gebogen voor een optimale horizontale kijkrichting.
• De “schotelvloer” van de parterre is geoptimaliseerd en opnieuw opgebouwd.
• Nieuwbouw van een zeer multifunctionele middenzaal:
– (lijst) theaterzaal met een zaal-in-zaal concept met als resultaat een intieme toneel- en kamermuziek met 350
zitplaatsen
– vlakke-vloer-zaal met 6-delig beweegbaar podium voor diverse opstellingen met open podium: frontaal, Théâtre en Rond, schiereilandtheater (“thrust-stage”), 500 zitplaatsen of 1.200 staanplaatsen
– grote popzaal met 1.200 staanplaatsen
– grote evenementenzaal.

Resultaat
De theatertechniek van de zalen wordt hoog gewaardeerd door de bezoekende gezelschappen. o.a. het Koninklijk
Concertgebouw Orkest (KCO) Amsterdam concerteert er nu elk seizoen op eigen verzoek. Zo ook internationale orkesten als het Budapest Festival Orchestra. Het bezoekersaantal van de muziekprogrammering is in enkele jaren tijd meer dan verdubbeld. Ook toneelgezelschappen spelen er graag. De spraakverstaanbaarheid in beide zalen voldoet aan hoge eisen.
Opera- en balletgezelschappen (Nationale Reisopera, Opera Zuid, Opéra de Wallonie, Nederlands Danstheater e.d.) hebben hun weg naar Theater Heerlen gevonden. Er wordt samengewerkt met de opera’s van Luik en Aken.

"Het vernieuwde Theater Heerlen wordt bij het publiek zeer hoog gewaardeerd. Het Theater Heerlen heeft zich, door zijn goede inrichting en prettige sfeer, reeds in korte tijd een zeer goede reputatie verworven.‘‘

Jo Janssen - Gemeente Heerlen,