Nieuwe Luxor Theater – Rotterdam

Nieuwbouw theater

Opdrachtgever

Gemeente Rotterdam / Luxor Theater

Zalen

Grote zaal

Architect

Bolles + Wilson, Münster (Duitsland)

Vloeroppervlakte

ca. 17.000 m2

Projectomschrijving

Het Nieuwe Luxor Theater behoort met 1.535 zitplaatsen tot de grootste muziektheaters van Nederland.
Op zaterdag 28 april 2001 was de officiële opening.

Ons advies

De volledige theatertechnische, akoestische en bouwfysische advisering, tijdens de verschillende projectfasen van 1996 t/m 2001:
– Haalbaarheidsonderzoek t.b.v. locatiekeuze
– Opstellen Programma van Eisen
– Technische beoordeling van de door de architecten ingediende wedstrijdontwerpen

-Voorontwerp
– Definitief Ontwerp
– Bestekfase en Technisch Ontwerp

– Aanbesteding en gunning van de theatertechnische installaties en inrichting
– Uitvoeringsbegeleiding tijdens de bouw
– Oplevering en nazorg.

De geadviseerde theatertechnische percelen bestaan in hoofdzaak uit theatermechanische installaties (hijs- en hefinstallaties), theaterbelichting, theatergeluid- en elektroakoestische installaties, projectievoorzieningen, theaterstoelen (ontworpen door de architect) en automatische stoelenwagens orkestbak, omroepinstallaties, variabele akoestiek (in het bijzondere de ophijsbare klankkaatsers (uitgevoerd als kunstwerk) en inschuifbare akoestische gordijnen bovenin de zaal, die de theater in een volwaardige opera), theaterstoffering en elektrotechnische voorzieningen t.b.v. de theatertechniek.

Omdat van april tot en met half september 2009 de Grote Zaal van de Doelen gesloten was voor een grootscheepse renovatie, is met ons akoestisch en theatertechnisch advies in Het Nieuwe Luxor op het toneel een wegneembare orkestkamer geïnstalleerd, waarmee klassieke symfonische concerten mogelijk werden gemaakt. Deze bestaat uit verrijdbare uit- en inklapbare wandtorens en aan de trekken ophijsbare plafondkaatsers. Snel ombouwen tussen de theater- en de concertsituatie is daarbij een vereiste. Zie onderstaande video.

De concerten van het Rotterdams Philharmonisch Orkest vonden in die periode in het theater plaats en ook daarna is de orkestkamer beschikbaar gebleven voor concerten