De Veiling (De Leuningjes)- Poeldijk

Akoestiek verbouwing Grote Zaal veilinghuis tot evenementenlocatie en Cultureel Centrum

Opdrachtgever

Gemeente Westland

Zalen

Multifunctionele zaal

Architect

Bas1s architecten

Vloeroppervlakte

Projectomschrijving

In opdracht van de gemeente Westland heeft PBTA advies gegeven en het akoestisch zaalontwerp gemaakt voor herbestemming van de voormalige bloemenveiling in Poeldijk tot cultureel centrum en evenementen locatie.

Ons advies
De grote veilinghal leende zich uitstekend voor aanpassing tot een multifunctionele zaal die geschikt is voor meerdere doeleinden. Zalen als deze hebben een groot bouwkundig volume, waardoor een akoestiek gerealiseerd kan worden die aanpasbaar is aan de eisen die door verschillend gebruik worden gesteld: variabele akoestiek. Van weinig nagalm voor een goede verstaanbaarheid en versterkt geluid (theaterakoestiek) tot een langere nagalm voor een vol en ruimtelijk geluid bij onversterkte muziek, zoals harmonie en koor.
Dit is gerealiseerd met akoestische plafondeilanden en wanbekleding met eenvoudig in- en uitschuifbare gordijnen. Controlemetingen toen het klaar was bevestigen dat de beoogde akoestiekvariatie tussen theater en muziek daadwerkelijk bereikt is.
Bij het advies is zoveel mogelijk rekening gehouden met beperking van de geluiduitstraling naar de omgeving om overlast voor omwonenden te voorkomen.

Resultaat
Direct na ingebruikname (2018) bleek de grote tevredenheid bij bezoekers en artiesten over het bereikte resultaat.

 

"Evenementenlocatie De Veiling Poeldijk wordt regelmatig geroemd door de goede akoestiek. Tijdens het openingsconcert, met o.a. een omvangrijk orkest, vergeleek de dienstdoende dirigent de akoestiek met die van een concertzaal!"

De Veiling Poeldijk,