De Maaspoort – Venlo

Uitbreiding en renovatie

Opdrachtgever

Gemeente Venlo

Zalen

Grote zaal, middenzaal, kleine zaal

Architect

AMA Group architecten & BIC Architects

Vloeroppervlakte

ca. 12.000 m2 bvo

Projectomschrijving

Bij de realisatie van de renovatie en uitbreiding van De Maaspoort werd de voorgevel aangepast met een glazen voorgevel en is deze onderdeel geworden van de Maasboulevard en alle bestaande ruimten zijn gerenoveerd.

De grote theater-/concertzaal is uitgebreid. Deze zaal is akoestisch geschikt voor theater- en muziektheatervoorstellingen (opera, klassiek ballet) en is de symfonische concertzaal voor Noord-Limburg. De akoestiek is volledig op natuurlijke wijze aanpasbaar aan deze gebruiksmogelijkheden. Door middel van variabele absorptie en reflectie (gordijnen, verstelbare klankkaatser, orkestkamer op toneel) is de nagalmtijd aanpasbaar van ca. 0,9 seconde voor theater, 1,4 seconde voor opera en 1,8 seconde voor symfonieorkest en wordt ook het reflectiegedrag voor deze gebruiksdoelen geoptimaliseerd.

Daarnaast is het theater uitgebreid met een nieuwe theaterzaal op de tweede verdieping met een flexibele capaciteit van 350 zitplaatsen op een inschuifbare tribune en balkon of 900 staanplaatsen.

Zalen 
Rabobank Venlo Zaal, theaterzaal 800 zitplaatsen
Frans Boermans Zaal, multifunctionele zaal 350 zitplaatsen/900 staanplaatsen
Piet Kingma Zaal, vlakkevloerzaal 200 zitplaatsen

Ons advies

  • Het uitvoeren van de advieswerkzaamheden voor de verbouwing en uitbreiding op het gebied van bouwfysica, bouwakoestiek, zaalakoestiek en geluiduitstraling naar de omgeving.
  • Het in team met de externe projectmanager, architect, constructeur en gebouwinstallatie mede opstellen van het Programma van Eisen, schetsontwerp tot en met bestek en het bieden van uitvoeringsbegeleiding op bouwfysisch en akoestisch tijdens de bouw.
  • Het beoordelen van het bouwkundig en installatietechnisch ontwerp ten behoeve van de bouwfysica en akoestiek.

Resultaat
De zalen worden geroemd om hun fenomenale akoestiek en goede zichtlijnen. De theaterzalen zijn daarnaast bijzonder flexibel inzetbaar.