Stadsschouwburg – Utrecht

Renovatie DE-zaal en Blauwe zaal

Opdrachtgever

Stadsschouwburg Utrecht

Zalen

Grote zaal, kleine zaal

Architect

Van Hoogevest Architecten

Vloeroppervlakte

ca. 8.539 m2 bvo

Projectomschrijving

De Stadsschouwburg Utrecht (SSBU) is het grootste theatergebouw van Utrecht. In 1995 is de toneeltoren verbouwd en in 2002 is theatercafé De Zindering toegevoegd. In 2009 is de SSBU erkend als rijksmonument en staat in de top 100 van Nederlandse monumenten 1940-1958. In 2012 is besloten om de SSBU ingrijpen te renoveren in 2 fasen.

Fase 1: Entree | Blauwe Zaal

Aanpassing van de Blauwe Zaal (die is een kwartslag gedraaid) met grotere speelvloer en een nieuwe schuiftribune met betere zichtlijnen en zitcomfort. Het entreegebied is aangepast en is nu meer open: er is weer (visueel) contact met het omringende park. Theatercafé Zindering is vernieuwd en uitgebreid.

Fase 2: Douwe Egbertszaal

In juli 2015 is de renovatie van de Douwe Egbertszaal van start gegaan. De zaal, inclusief stoelen, heeft weer de uitstraling zoals W.M. Dudok dit beoogde. Het zitcomfort (betere stoelen, meer beenruimte) is verbeterd. Ook zijn de zichtlijnen en de klimaatbeheersing verbeterd.

Zalen
Douwe Egbertszaal, theaterzaal 847 zitplaatsen
Blauwe zaal, vlakkevloerzaal 180 zitplaatsen

Ons advies

  • Fase 1: De Blauwe Zaal is geheel nieuw (zelfs het dak is eraf geweest); de zaal is een kwart slag gedraaid en ziet nu uit over het park. PBTA heeft alle theatertechniek ontworpen: inschuifbare tribune (incl. zichtlijnenstudie), bruggenstelsel, licht, geluid, stoffering, toneelvloer. Na het ontwerp volgden aanbestedingsbegeleiding, uitvoeringsbegeleiding en oplevering.
  • Fase 2: De belangrijkste motivatie om de DE zaal te verbouwen was een beter zitcomfort (o.a. beenruimte) en betere zichtlijnen. Hiervoor heeft PBTA het stoelenplan en de zaallay-out aangepast. Ook het balkon heeft een nieuwe vorm gekregen. Innovatief is de heftribune waarmee een groot deel van de tribune eenvoudig en snel in een lage stand of in een hoge stand kan worden gezet, zie onderstaande video. Hiermee kan de zaal aangepast worden van een traditioneel proscenium theater naar een theater met steil oplopende tribune. Extra aandacht is gegeven aan voldoende kwalitatieve plaatsen voor minder-validen. PBTA heeft het ontwerp gemaakt (stoelen en heftribune) met stabiliteits- en zichtlijnenstudie en de aanbesteding begeleid. Na de bouwfase volgden de opnames van heftribune en stoelen.


Resultaat
Het publiek is goed te spreken over de zalen: “Alles is goed zichtbaar en we zitten comfortabel.”