P3 poppodium – Purmerend

Nieuwbouw poppodium

Opdrachtgever

Gemeente Purmerend

Zalen

Grote popzaal, kleine popzaal, theaterzaal, oefenruimtes

Architect

bd architectuur

Vloeroppervlakte

ca. 3.350 m2 bvo

Projectomschrijving

P3 biedt ruimte aan een grote en kleine popzaal, een grote en kleine uitvoeringszaal/repetitieruimte en enkele popoefenruimtes.

Om voldoende geluidisolatie tussen de verschillende zalen te realiseren zijn er in principe 4 bouwdelen gerealiseerd. Een bouwdeel met de centrale hal en centrale functies, een bouwdeel met de kleine popzaal, een bouwdeel met de grote popzaal en een bouwdeel met de uitvoeringszaal en repetitieruimte. Alle bouwdelen zijn akoestisch van elkaar ontkoppeld middels akoestische (rubber) opleggingen en van elkaar gescheiden middels een bufferruimte (gang). Dit komt duidelijk terug in het ontwerp van het gebouw.

Gezien het gebruik is gekozen voor materialen met een stoer en stevig uiterlijk. Met dit uitgangspunt is ook gekeken naar de materialisering van de akoestische voorzieningen. Met name de “zachte” geluidabsorberende materialen om de galm in de zalen te beperken en de luidheid in de popzalen. Om de gewenste akoestiek in de verschillende zalen te realiseren is nu ondermeer gekozen voor geperforeerde metalen beplating met daarachter een minerale wol.

Elke popoefenruimte is uitgevoerd als doos-in-doos constructie om een goede geluidisolatie te realiseren. Voor de akoestiek van de popoefenruimtes zelf, zijn twee wanden en het plafond onder een hoek geplaatst. Dit om hinderlijke reflecties en staande geluidgolven te voorkomen.

Zalen
Grote Zaal 800
Kleine Zaal 300
Theaterzaal 134 seated
4 oefenruimtes

Ons advies
Bouwfysica en akoestiek.

Resultaat
Een pand waar zowel de beginnende als de professionele performer zich thuis kan voelen.