LantarenVenster – Rotterdam

Nieuwbouw film- en muziektheater

Opdrachtgever

Gemeente Rotterdam

Zalen

Grote zaal, 4 filmzalen en foyer

Architect

Alvaro Siza Vieira, Portugal

Vloeroppervlakte

ca. 4.700 m2 bvo

Projectomschrijving

Nieuwbouw van film- en muziektheater LantarenVenster in de Rotterdamse wijk Kop van Zuid.
Naast vijf filmzalen heeft LantarenVenster ook een multifunctionele zaal voor multiculturele en muzikale activiteiten en een expositieruimte. Het eigentijdse café-restaurant draagt sterk bij aan een goede exploitatie.

PBTA was namens onze opdrachtgever verantwoordelijk voor de controle van en advisering op de gebieden Bouwfysica, Akoestiek en Brandveiligheid. Daarnaast was PBTA verantwoordelijk voor het ontwerp van de (theater)technische inrichting en projectietechniek, zoals stoelen, zichtlijnen, filmschermen, licht, geluid, projectoren en projectiecabines. Onze ervaring met publiek, personeel en artiesten in theaters en bioscopen is ook ingezet voor ontwerp van personen- en goederenstromen en vluchtwegen.

Kenmerkend voor dit project was de tijdsdruk. In 1,5 jaar moest de bouw gereed zijn. Dit is gelukt door dagelijks overleg en nauwe afstemming tussen alle betrokken partijen. Vanwege de locatie in een woontoren waren binnenstedelijke bouwtechnische aspecten zoals voorkomen van geluidoverlast, managen van bezoekersstromen ’s avonds en ’s nachts en aansluiting op de gebouwinstallaties essentieel.

Zalen:
Grote zaal, multifunctioneel 300 zitplaatsen
Zaal 2, bioscoopzaal 99 zitplaatsen
Zaal 3, bioscoopzaal 127 zitplaatsen
Zaal 4, bioscoopzaal 91 zitplaatsen
Zaal 5, bioscoopzaal 127 zitplaatsen
Foyer, 500 plaatsen

Ons advies

  • Verantwoordelijk voor het ontwerp van de theatertechnische inrichting en vormgeving (stoelen, zichtlijnen, schuiftribune, filmschermen, licht, geluid, theaterbruggen, (digitale) projectoren, projectiecabines, interne logistiek, vluchtwegen).
  • Verantwoordelijk voor akoestiek en bouwfysica.
  • Kenmerkend voor dit project was de tijdsdruk. In 1,5 jaar moest de bouw gereed zijn. Dit is gelukt door dagelijks overleg en nauwe samenwerking met alle betrokken partijen.