Duurzaamheid en circulair bouwen

Duurzaamheid en circulair bouwen.
Wat is duurzaam? Aluminium gaat heel lang mee en kan goed opnieuw worden gebruikt wanneer het aan het einde van de levensduur van een gebouw gedemonteerd wordt. Maar het winnen van bauxiet (erts) en het vervaardigen van het materiaal is een ramp voor het milieu. Al kan het ook anders…
PBTA vertaalt de Engelse term ‘sustainable’ liever als ‘volhoudbaar’. Volhoudbare ontwikkeling is dan ‘ontwikkeling die tegemoetkomt aan de noden van het heden zonder de behoeftevoorziening van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen’ (bron: Brundlandt-rapport, VN 1987).
PBTA doet concrete voorstellen om het circulair ontwerpen te bevorderen. Bouwen zó dat materialen niet verloren gaan wanneer het gebouw in de toekomst ontmantelt wordt, is nu nog nieuw maar onstuitbaar. En, niet voor de hand liggend… De toepassing van hout in plaats van steenachtige materialen leidt tot akoestische vraagstukken, want hout is lang niet zo zwaar als beton en baksteen. PBTA biedt u de kennis van zaken die nodig is om die ontwerpvraag te beantwoorden.
PBTA stelt bij aanbestedingen voorwaarden aan de volhoudbare productie van de materialen die wij voor u inkopen en waarderen dat bij de beoordeling van offertes. Stoelen kunnen soms opnieuw worden bekleed nadat de stoelframes zijn opgeknapt. Wol in plaats van milieubelastend geïmpregneerd katoen is van nature brandvertragend.
Een geheel geprefabriceerde liftschacht vervaardigd uit kruislaaghout is lang niet zo zwaar als een betonnen schacht, zodat de fundering eronder minder robuust kan zijn. En, CLT is niet brandgevaarlijk, want het verliest bij het inbranden zijn sterkte niet. Zo kun je een heel slanke en toch sterke en brandveilige vloer realiseren (PBTA Kampen, 2014). Staal daarentegen zal door de hitte gevaarlijk worden aangetast, wanneer het niet brandwerend ingepakt is.
Een indrukwekkend voorbeeld van vrijwel volledig hergebruik is het besluit, nu Amare in gebruik genomen is, om het Zuiderstrandtheater (PBTA Scheveningen, 2014) te demonteren en het te verhuizen naar Oss, waar het in zijn geheel geïntegreerd zal worden in het nieuwe Theater De Lievekamp.

Duurzaamheid en circulair bouwen projecten